környezetbarát fafestés, faviasz, faolaj

ami embernek és fának a legjobb

Tippek

» ...mit javasolsz kültéri fa kezeléséhez.., tartósításához.., festéséhez...?

Így ez egy túlzottan leegyszerűsítő a kérdés. Sokféle fa van, és mindegyik mást kívánhat ! Az is számít, milyen az igénybevétel!

Pl. vízzel érintkező..., állandó tőző napon.., földön fekvő..,  függűleges vagy vízszintesen fekvő .., párás környezetben .., stb.. stb.,

Légy szíves tedd fel a kérdést pontosabban ! Üdv. Alex

» Kedves Balázs ! Kérdés nélkül mit tudsz javasolni ?

Kedves Ismeretlen ` A következőket :

Hasznos tanácsok

Színek

 • Színes bevonatok esetén ajánlott egy vagy kettő réteg színes réteg után egy, illetve kettő színtelen réteg felvitele. Így, ha később kopik, öregszik a felület, először a színtelen réteg kopik le, és nem lesz foltos a felület. A későbbi felújító átkenéseknél elegendő lesz színtelen réteggel átvonni.
 • Egy termék különböző színárnyalatai egymással keverhetők, így alkothatunk saját színeket is. De ne feledjük, ha ugyanazt a színt később is elő akarjuk állítani, gondosan jegyezzük fel a keverési arányokat.
 • A színes termékek színtelen változata önmagában kültéren nem alkalmazható, mert a faanyag UV elleni védelmét a pigmentek adják. A színtelen réteg feladata kültéren a végső kopófelület biztosítása.
 • A képeken szereplő színminták csak tájékoztató jellegűek, hiszen ez egy nyomtatott vagy elektronikus kép, ahány képernyő vagy nyomtató, annyi féle árnyalatot ad. Nehéz is lenne pontos képet adni a végső színről, hiszen a lazúros anyagok színe alapvetően függ az alapfelülettől, lényegesen befolyásolja a fa eredeti színe, a felület csiszoltsága, a fa nedvszívó-képessége, a felkent színes rétegek száma. Ha biztosak akarunk lenni az eredményben, végezzünk próbakenést egy leeső darabon.
 • A színtelen vagy világos termékek felbontáskor, a dobozban fehérek, tejszerűek, a színes termékek néha szürkék.. A felületre kenve, a polírozás, száradás során nyerik el végső színüket..

Felhasználás

 • Fontos, hogy az anyagok használata előtt olvassuk el a részletes használati útmutatót. A helyesen felhasznált anyag sok örömöt, de a helytelen alkalmazás bosszúságot okozhat. A polírozást igénylő termékeknél a túl sok anyag felvitele vagy a polírozás kihagyása soha nem száradó, ragacsos felületet eredményez.
 • Minden folyékony terméknél nagyon fontos, hogy használat előtt alaposan felkeverjük. Ha nem így kezdünk, akkor a raktározás során a doboz aljára ülepedett pigmentek a munka végén erősebb színt adnak, mint az elején. Éppúgy, mint mikor a gyümölcslevet nem ráztuk fel, és az utolsó pohárra marad a sűrűje.
 • Ha azonos színű, de eltérő gyártási számú dobozokat használunk fel, érdemes festés előtt egy nagyobb edényben összeönteni és elkeverni. A természetes alapanyagok változó jellemzői miatt két gyártás közt előfordulhat minimális, árnyalatnyi eltérés.
 • A PNZ termékek természetes anyagokból készülnek, megszáradás után a felület nem károsítja az egészséget. De ez nem igaz folyékony állapotukra, ezért ügyeljünk, hogy gyermekek elől elzárva tároljuk, és a használat során betartsuk a biztonsági előírásokat. Ezek egy része a dobozon is szerepel, de üzemszerű használatnál tanulmányozzuk át a termék biztonsági adatlapját.
 • A termékek a dobozban felhasználásra kész állapotúak, hígítást nem igényelnek.
 • A fa természeténél fogva sokféle anyagú és állapotú felület. Ha biztosak akarunk lenni az eredményben, minden munka előtt végezzünk próbakenést egy leeső darabon, hogy lássuk milyen lesz.
 • Ha egy olajnál azt olvassuk: felhordás telítésig, az azt jelenti, hogy a felületre felkenünk egy réteget, és amint felszívódik, rögtön pótoljuk a még nedves felületre. Ezt egészen addig ismételjük, amíg a felület egyenletesen nedves lesz, és a fa már nem szív fel több olajat. Minél szárazabb és durvább a faanyag, annál több anyagot vesz fel. Ha telítésig ivódott, akkor durva polírpárnával bedolgozzuk a felületbe a maradékot, azaz szárazra dörzsöljük. Legegyszerűbb polírozógéppel vagy fúrógépbe fogott polírpárnával. Akkor vagyunk készen, ha a felület sehol sem marad nedves. Néhány termék esetén ez nagyon fontos, mert a nedvesen maradó részek sosem száradnak meg, ragadósak maradnak.
 • A viaszokat általában puha ronggyal, lágy kefével, puha polírpárnával polírozzuk. A felület jellegétől és méretétől függően ezt kézzel, fúrógépbe fogott polírpárnával vagy polírozógéppel végezhetjük.


A kész felület

 • A viaszok, olajok sokkal vékonyabb réteget alkotnak, mint a szintetikus festékek és lakkok, így kiadósságuk lényegesen nagyobb, tehát, az egy négyzetméterre számított költségeink végül hasonlóak lesznek.
 • A termékek felhordásakor ne számítsunk a szintetikus lazúroknál és lakkoknál megszokott vastag, kemény bevonatra. Az olajok a faanyag felső rétegébe ivódva keményednek ki, tehát a fafelületet szerkezetében erősítik meg. A viaszok a felületbe kapaszkodva védik a fát, a viaszolt a felület keménysége a faanyagénak felel meg. A PNZ termékek legtöbbje nyitott pórusú felületet ad, ami szabad szemmel nézve azt jelenti, hogy a felületet oldalról nézve a fényt nem mindenhol tükrözi egyformán. A faanyag puhább pásztái kirajzolódnak, pórusosabbak, mattabbak lesznek, míg a keményebb pászták zártabb, fényesebb felületűek.
 • Gyakori kérdés az olajozott, viaszolt felületek várható élettartama. Mivel ahány felület, annyi igénybevétel, nagyon nehéz ezt számszerűsíteni, hiszen időjárás, napsütés, koptatás, faanyag és még számos tényező befolyásolja. Érdemes tehát évente körbejárni a kezelt felületeket, és ránézésre eldönthető, hol igényel a felület tisztítást, karbantartást, esetleg újrakezelést. A gondosan karbantartott felület élettartama évtizedekre nyúlik, míg az elhanyagolt felület évek alatt tönkremehet.

Ápolás, karbantartás

 • Ügyeljünk, hogy a munka végén megmaradó mennyiségbe szennyeződés ne kerüljön, azt gondosan lezárva még évekre eltehetjük, alkalmas a későbbi javításokra, utókenésekre.
 • Az olajozott, viaszolt felületek nagy előnye, hogy foltban is javíthatók. Azaz, ha az ajtónál, ahol sokat járunk, kikopott a parketta, nem kell az egész szobát újra kezelni, egyszerűen javítható csak a kopott részen, és a polírozás után nem vehető észre eltérés. Persze, ehhez időben kell lépnünk, amíg még nem a színes réteg vagy maga a faanyag sérül.
 • Az ápoló viaszok önmagukban is alkalmasak lehetnek bevonatnak, de vegyük figyelembe, hogy kevésbé tartósak és kopásállók, azaz gyakrabban kell újraviaszolni a felületet.
 • Az olajozott padlók tisztítására és ápolására is ajánlunk PNZ termékeket. A minőség fenntartása és egészségünk védelme érdekében használjuk ezeket erős szintetikus vegyszerek helyett.

Javasolt rétegrendek

Az alábbiakban összeállítottunk néhány javasolt rétegrendet tipikus felületekre. De ne feledjük, az igényekhez igazodva ezen kívül még számos PNZ megoldás létezik.

Kerti bútor akácból
1 réteg PNZ IMPRÄGNIERGRUND W - Impregnáló alapozó
2 réteg PNZ AUSSENÖL - Kültéri olaj színes változat
1 réteg PNZ AUSSENÖL - Kültéri olaj színtelen változat
A favégekre 1 réteg PNZ STIRNKANTENWACHS - Bütüviasz

Kerti faház fenyő deszkázata
1 réteg PNZ IMPRÄGNIERGRUND W - Impregnáló alapozó
2 réteg PNZ HOLZ-WACHS W - Faviasz W színes változat
1 réteg PNZ HOLZ-WACHS W - Faviasz W színtelen változat
A favégekre 1 réteg PNZ STIRNKANTENWACHS - Bütüviasz
1 réteg PNZ WASSERBLOCKER - Vízlepergető bevonat

Natúr bükk konyhabútor
1 réteg PNZ IMPRÄGNIERGRUND W - Impregnáló alapozó
2 réteg PNZ ARBEITSPLATTEN- UND MÖBELÖL - Munkalap- és bútorolaj

Beltéri natúr fenyő hajópadló
1 réteg PNZ VERGILBUNGSBLOCKER - Sárgulásgátló
2 réteg PNZ OBJEKTÖL - Beltéri padlóolaj

Teakfa bútor és padló
3 réteg PNZ BANGKIRAI-ÖL - Bangkirai olaj (teak olaj)

Natúr vörösfenyő teraszpadló
1 réteg PNZ IMPRÄGNIERGRUND W - Impregnáló alapozó
2 réteg PNZ DOUGLASIEN-TERRASSENÖL - Duglászfenyő teraszolaj
Favégekre PNZ STIRNKANTEN-WACHS - Bütüviasz

Antik bútor felújítása
Felesleges rétegeknél PNZ ABBEIZER - Maratószer
Szúette részeken PNZ HOLZ-WURM-FREI - Kártevő-mentesítő
Sérüléseknél PNZ WACHS-KITT - Lágyviasz rúd
Megkopott felületeken PNZ ANTIK-WACHS - Antik viasz
Selyemfényű lakkozásokon PNZ MÖBELFRISCH - Bútorfény