környezetbarát fafestés, faviasz, faolaj

ami embernek és fának a legjobb

Mivel fessük a gyerekjátékokat ?

2019.11.27.

..A gyerekjátékok festésére alkalmas festékeknek alapvetően az EN 71/3 szerinti előírásoknak kell megfelelniük. Az előírásoknak való megfelelőség nem örök életre szóló- mint ahogy egy autót is vizsgáztatni kell újra és újra még akkor is, ha közben egy kilométert sem ment- mert az idő múlásával pl. változhatnak a követelmények is.., tehát bizonyos időközönként újra meg újra meg kell feleltetni azokat az éppen érvényes követelményeknek....

..A gyerekjátékok festésére alkalmas festékeknek alapvetően az EN 71/3 szerinti előírásoknak kell megfelelniük. Az előírásoknak való megfelelőség nem örök életre szóló- mint ahogy egy autót is vizsgáztatni kell újra és újra még akkor is, ha közben egy kilométert sem ment- mert az idő múlásával pl. változhatnak a követelmények  is.., tehát bizonyos időközönként újra meg újra meg kell feleltetni azokat az éppen érvényes követelményeknek.
A megfelelőség tehát azt garantálja, hogy az adott termék bevizsgált mintája megfelelt az éppen érvényes elírásoknak, a gyártó pedig azt, hogy a gyártott termék mindig megfeleljen a bevizsgált mintának.
Az EN71/3 megfelelőségi tanúsítvánnyal rendelkező festékkel  olajjal viasszal kezelt gyártmányok - pl. játékok- forgalomba hozatala kicsit egyszerűbb, mint az ilyen tanúsítvánnyal nem rendelkező felületkezelővel kezelt játékoké..  
Az EN71/3 tanúsítvány a már megszáradt felületre  érvényes. A még meg nem száradt festék, olaj, viasz, tisztítószer...még nem rendelkezik a megfelelő tulajdonságokkal, a meg nem száradt termékre más előírások vonatkoznak..lásd a termék biztonsági adatlapját...! Az festés előkészítésre,  felhordásra, száradásra, szellőzésre, tárolásra stb. vonatkozó szakmai, tűzvédelmi, biztonsági, hulladékkezelési  ... előírásokat,  követelményeket természetesen az  EN/71/3 tanúsítvánnyal rendelkező bevonatoknál.., felületkezelő anyagoknál, tisztítószereknél stb. is be kell tartani, és még az előírások betartása esetén is előfordulhatnak pl. valamely összetevőre való túlérzékenységek amik pl. allergiaás reakciókat válthatnak ki..., és ilyenkor pl. másra kell bízni a festést..!
Fontos tudni tehát, hogy a környezetbarát festék nem húsleves és nem üdítőital...

vissza